Dit is wat je over het nieuwe Amazon Product Documents programma moet weten

Blog
February 12, 2021
Dit is wat je over het nieuwe Amazon Product Documents programma moet weten

Het is Amazon al lange tijd een doorn in het oog dat tot op de dag van vandaag een flinke hoeveelheid producten teruggestuurd wordt. Dat houdt namelijk in dat de klanttevredenheid logischerwijs niet altijd even hoog is en het levert daarbij ook nog eens een behoorlijke kostenpost op. Om deze (en nog een aantal andere) zaken te verbeteren is eind 2020 het Amazon Product Documents Program van start gegaan.

Hiermee stelt Amazon merkeigenaren in staat tal van documenten over een product al vóór aankoop beschikbaar te maken aan potentiële kopers. In dit artikel vertellen we je in het kort wat dit programma precies doet en hoe jij daar gebruik van kan maken.

Wat is het Amazon Product Documents Program?

Over het programma heeft Amazon zelf het volgende te zeggen:

“Als merkeigenaar kun je productdocumenten uploaden, zoals een installatie handleiding, handleiding voor probleemoplossing en CAD-tekeningen voor merkgebonden ASIN-codes.”

Al deze documenten worden na het uploaden gegroepeerd weergegeven op de productpagina’s met de bedoeling dat kopers voor het doen van een aankoop informatie en na de aankoop ook nog eens ondersteuning kunnen krijgen. Het blijft dan ook niet enkel bij installatiehandleidingen en probleemoplossers. Je kunt bijvoorbeeld ook denken aan brochures, certificaten, FAQ’s, veiligheidsinformatie en nog vele andere gerelateerde content.

De voordelen van dit programma

De verwachting is dat kopers zich beter kunnen oriënteren aan de hand van de beschikbare documenten. Het directe gevolg hiervan is dat de klanttevredenheid stijgt omdat er minder ‘miskopen’ worden gedaan. Buiten dat zal het aantal retourzendingen normaal scherp dalen, wat voor alle bij de koop betrokken partijen een grote vooruitgang is.

Voor wie is dit programma ontworpen?

Vooralsnog kunnen alleen merkeigenaren die ingeschreven staan bij het Amazon Brand Registry gebruik maken van het productdocumentenprogramma. De verwachting is daarentegen wel dat het programma in de toekomst ook beschikbaar wordt voor andere verkopers, zodat ook zij nieuwe klanten zo vroeg mogelijk van alle nodige en nuttige informatie te kunnen voorzien. Het prettige van het productdocumentenprogramma is dat je er altijd gratis gebruik van kan maken en dat het uiteindelijk een belangrijk onderdeel kan en zal worden van je online marketingstrategie. 

Regelgeving voor documenten binnen het productdocumentenprogramma

Amazon wil met het programma een bepaalde uniformiteit bereiken waardoor potentiële klanten altijd op dezelfde snelle manier alle nuttige informatie kan inzien. Hierdoor is er een lijst opgesteld met verplichtingen en beperkingen. Een kleine greep hieruit:

  • Buiten CAD-tekeningen moeten alle documenten in PDF formaat opgesteld zijn.
  • Maximale bestandsgrootte van 10 MB.
  • Documenten mogen geen prijzen, kortingen, persoonlijke informatie of QR-codes bevatten.
  • Verboden om citaten van klanten of particulieren aan documenten toe te voegen.
  • Verboden om product met dat van concurrenten te vergelijken.
  • Amazon mag als merknaam in geen enkel document vernoemd worden.
  • Het is ten strengste verboden om garantie-informatie te delen.

Dus, een goede toevoeging?

Ja, een goede toevoeging aan het al enorme wapenarsenaal dat je als Amazon seller hebt is het zeker. Vooral merkeigenaren binnen sectoren zoals bijvoorbeeld electronica of eigenaren van huis-tuin-en-keuken-apparatuur zullen zo snel mogelijk hun zaakjes binnen het productdocumentenprogramma in orde moeten hebben.

De hoeveelheid extra beschikbare informatie dient als een USP die je op weg helpt om boven de concurrentie uit te stijgen. Buiten dat is het een garantiestelling voor jezelf omdat onterechte slechte beoordelingen aan de hand van de documenten gemakkelijk ontkracht kunnen worden.  

Download onze whitepaper

Ontdek hoe we bij Contentmate te werk gaan en hoe we grote SEO-trajecten aanpakken.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.